Friday, May 4, 2012

sesekali ia DATANG..Terima kasih Ya Allah...Ujian yang datang tidak diduga. Seumpama kita melihat hari yang cerah, tanpa disangka mendung menyelubungi membawa hujan. Begitu juga hari yang gelap bergumpal awan hitam, tiba-tiba hujan tidak turun. Siapalah kita untuk meneka taqdir yang tersurat. Kita hanya menerima, redha atau sebaliknya.Hari ini benar-benar satu ujian. Seharian, ada sahaja peristiwa yang tidak suka untuk dikenang. Bertalu-talu, belum mampu menghadapi ujian pertama datang pula ujian kedua. Letih, penat dan lemas. Kekabutan dan kecelaruan yang memenuhi rongga hati, hampir-hampir hilang kesabaran. Ahh... iman di dada tipisnya lebih dari kulit bawang. Ana mencari sahabat2 yang rapat untuk meluah perasaan. Namun, semuanya tidak dapat membantu.Ana mencari dan terus mencari. Apa yang ada, kosong dan hampa, lemah dan longlai. ana terasa seperti kehilangan sesuatu, tiba-tiba timbul pula perasaan rindu yang mendalam dan mencengkam. Hati benar-benar terusik. anaSaya cuba bertanya kepada diri, apakah aku ini kehilangan sesuatu? Tidak! Siapa yang dirindui sebenarnya? Entahlah! ana jadi tidak menentu, sulitnya jawapan yang dicari. Teman-teman sudah tidak dapat membantu... ku pasrah, ku akur... Tiba-tiba lembut terngiang suara hati menjengah: “Mungkin kamu sudah lama tidak merintih dan menangis kerinduan kepada-Nya. Mungkin juga DIA rindu untuk mendengar rintihan hati kamu, maka diberikan ujian kepada kamu. Dengan ujian kamu akan segera ingat kepada-Nya, kamu akan merasa lemah dan kerdilnya diri. Sebab itu anggaplah ujian itu sebagai ‘jemputan’ DIA kepada kamu untuk bertemu dengan-Nya. Itulah rahmat disebalik ujian.”  Benarlah sudah lama ana tidak merintih dan menitiskan air mata kerinduan. Mungkin kerana dek kesibukan dengan urusan dunia,sibuk dengan tugasan2 kadang2 bersengkang mata, atau mungkin merasakan diri telah cukup sempurna??? Astaghfirullah... Akhirnya ana merasakan bahawa DIA mahu diri ini mengadu dan bergantung harap hanya kepada-Nya. Saya segera insaf, lalu saya berwudhuk dan bersolat dua rakaat. Saya bermunajat memohon keampunan-Nya, menyelami perasaan hati. Merintih dan merayu kepada-Nya, biarlah malam yang indah ini menjadi milik saya dan DIA. Sejenak saya merenung firman-Nya:
Benar, sesekali ujian itu menjengah untuk mengetahui apakah benar kita telah beriman dengan sesungguhnya ataupun sekadar mainan kata di bibir semata.
Ujian adalah kasih sayang-Nya.
Terima kasih Ya ALLAH...
Ujian adalah kasih sayang-Nya.
Terima kasih Ya ALLAH...

Terima kasih Ya ALLAH...
Terima kasih Ya ALLAH...

Benar, sesekali ujian itu menjengah untuk mengetahui apakah benar kita telah beriman dengan sesungguhnya ataupun sekadar mainan kata di bibir semata.

Ujian adalah kasih sayang-Nya.

Terima kasih Ya ALLAH...
x
أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ 
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?" (al-Ankabut: 2) 

Seketika ana merasa tertampar oleh diri sendiri. Seringkali saya mengatakan saya beriman, dan jika dikatakan “kamu tidak beriman” pasti saya akan merasa marah. Hakikatnya ujian itu adalah tapisan kepada iman saya.

wassalam...No comments:

ـ