Wednesday, January 23, 2013

salam maulidur Rasul....


 terkesan dengan catatan dr ;Hilal Asyraf,
Apa yang menyedihkan adalah apabila kita bagai nak rak menyambut birthday Rasulullah SAW dengan pelbagai acara, tetapi pempraktisan ajaran baginda Rasulullah SAW itu tidak kita laksanakan pun dalam kehidupan kita. Kadangkala, maulidur Rasul itu kita layan seperti adat turun temurun. 12 RabiulAwwal, cuti, program Rasul. Masuk Bulan RabiulAwwal, mesti sebut fasal Rasulullah SAW. Habis sahaja bulan RabiulAwwal, Rasulullah SAW pun habis. Ini adalah penyakit.
Kita bukannya menyambut Maulidur Rasul untuk mengingati baginda pada hari tertentu, pada bulan tertentu semata-mata. Namun kita mahu menjadikan Maulidur Rasul sebagai checkpoint, agar kita boleh terus menerus mencintai baginda untuk hari-hari seterusnya, sambil menyebar luas ajaran baginda.
Tetapi apakah itu yang kita usahakan?
renung2kan kmbali...Makna Sebenar Mencintai Rasulullah SAW.
Rasulullah SAW bersabda: “Tidak sempurna keimanan seseorang dari kalangan kamu selagi mana aku ini tidak dicintai olehnya melebihi anak-anaknya, ibu bapanya, dan seluruh manusia di atas dunia.” Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim.
Maka apakah makna cinta kepada Rasulullah SAW?
Ketika Rasulullah SAW wafat, para sahabat gempar dan merasakan dunia seakan-akan telah tamat. Umar RA mengembarkan pedang di tengah jalan, dan melaung: “Barangsiapa yang mengatakan bahawa Rasulullah telah wafat, maka akan aku cantas kepalanya!” Dan ada beberapa para sahabat yang menutup pintu, bermuram durja, sedih teramat sangat dengan pemergian baginda.
Namun Abu Bakr RA ketika itu, menghentikan tangisannya dan berkata: “Wahai Rasulullah SAW, andai air mata ini ada gunanya buat dikau, maka aku akan menangis hingga kering.” Kemudian dia keluar menenangkan ummat, dan melaung: “Dan Muhammad itu tidak lain hanyalah seorang Rasul yang sudahpun didahului oleh beberapa orang Rasul (yang telah mati atau terbunuh). Jika demikian, kalau ia pula mati atau terbunuh, (patutkah) kamu berbalik (berpaling tadah menjadi kafir)? Dan (ingatlah), sesiapa yang berbalik (menjadi kafir) maka ia tidak akan mendatangkan mudarat kepada Allah sedikitpun; dan (sebaliknya) Allah akan memberi balasan pahala kepada orang-orang yang bersyukur (akan nikmat Islam yang tidak ada bandingannya itu).” Surah Ali Imran ayat 144.
Kemudian Abu Bakr dipilih menyandang jawatan Khalifah yang pertama, seterusnya bergerak memperkasakan kerajaan Islam ketika itu, dan menyebarkannya.
Itulah dia cinta yang tertinggi. Meneruskan perjuangan Rasulullah SAW. Bukan mudah, apabila orang yang sangat kita cinta, hormati, sayangi, mati. Banyak gerakan di dunia ini, apabila mati Sang Ketua, runtuhlah kumpulannya. Namun Abu Bakr RA menunjukkan ‘cinta yang sebenar’ antara dia dengan Rasulullah SAW. Dia menunjukkan apa yang Rasulullah SAW mahu pada ummat ini. Itulah dia meneruskan perjuangan baginda. Tidak hairanlah, Rasulullah SAW sangat mengasihi Abu Bakr.
“Sesungguhnya manusia yang paling mententeramkan atas diriku di dalam persahabatan dan hartanya adalah Abu Bakar, dan jikalau aku mengambil seorang kekasih selain Tuhanku, nescaya Abu Bakarlah yang aku ambil sebagai kekasih, namun dia adalah saudaraku dan sahabatku.” Hadith Riwayat Bukhari.
Maka bagaimana kita dengan Rasulullah SAW?
Apa yang kita buat sebagai bukti cinta yang sebenar-benar cinta kepada baginda?


Umatku yang paling hebat , adalah Mereka yang beriman denganku walaupun tidak pernah melihat wajahku '

Allahu Allah ~ 
aku merinduimu .Kasih sayangmu tiada Ganti :') 

::hari kelahiranmu , Mengundang Rindu dihatiku :: ♥A

No comments:

ـ