Tuesday, October 23, 2012

untuk kaum HAWA: SENGGUGUT JANGAN PANDANG RINGAN


Assalamualaikum..sakinah baru baca blog dr Dr hamid Arshat, beliau merupakan Dr sakit puan. suka baca blog beliau coz banyak info or ilmu yg blh kita dapat..mungkin ad yg bertanya "tak terlalu awal ke baca blog sedemikian"? imi jawapan sakinah kebanyakkan orang pasti menganggap keadaan mereka adalah normal jadi pemeriksaan kesihatan jatuh pada no 2 or 3 atau keberapa pun lah or pun yg terakahir, bila masuk alam perkahwinan, barulah mencari info mengenai sistem peranakan dan permasalahan yang ada.bagi sakinan ni salah, lagi awal kita detect, lagi senang..

setiap wanita pasti akan ad rasa senggugut cuma yg membezakan setiap wanita itu adalah kadar kekerapan, sakit yang antara skala 1-10 dam kesan senggugut. pernah juga lihat kawan yang senggugut teruk sampaikan sukar utk bangun.ad juga dia bertanya " adkan dia sukar utk hamil dikemudian hari"? sakinah mnjawab  "the best answer is to seek a gynae". kadang2 kita nampak ia simple.,ala, muda lagi,senggugut mmg macam nie,esok lusa baiklah" tapi sebenarnya kekerapan anda kena dan sakit yang sukar dibendung adlah petanda kpd masalah lain. sakinah bukan nak takut2kan tapi kita ambil langkah berjaga2..so, jangan ambil kes ini mudah wahai kaum hawa, ia boleh memudaratkan.

penerangan dari Dr Hamid Arshat mengenai senggugut jadi Endometriosis..nak sebut nama penyakit pun susah,,hee

Jangan pandang ringan senggugut atau sakitketika haid, sama ada masih gadis atau wanita belum kahwin. Jika sudah kahwin pun masih lagi ada senggugut , ini munkin menandakan adanya penyakit endometriosis.
Tidak semua senggugut pada gadis atau wanita belum kahwin dikaitkan dengan penyakit, malah kebanyakkan disebabkan olih kuncupan rahim yang kuat akibat pintu rahim sempit dan lepas kahwin senggugut jenis ini akan hilang.

Pesakit ini telah kahwin lebih tiga tahun tapi tidak pernah hamil. setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy , rahim didepan dan usus dikelakang dan kelihatan ovary berwarna puteh dan didalam nya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid.


Lihat darah kotor warna coklat kehitaman, yang terkandung dalan endometriotic cyst dalam ovary (warna putih)


Kandungan endometriotic cyst - darah kotor- ia juga digelar dengan nama 'chocolate cyst'

Penyakit endometriosis merosakan organ2 peranakan. dalam pesakit ini ovary rosak, akibat dari reaksi inflammation/radagan, timbul adhesion dan scarring yang bolih melanda kilang ovary dan saluran fallopian dan dinding belakang rahim. Seringkali juga saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini meyukarkan peroses percantuman benih lelaki dan telor permpuan.

Dalam situasi yang teruk , rahim menjadi rosak dan tumbuhan adenomyosis timbul menyebabkan senggugut yang amat sangat.


Adenomyosis, rahim bengkak macam 3 bulan mengadung. Lihat gambar diatas, saya belah rahim dan kelihatan dinding rahim jadi sangat tebal akaibat adenomyosis.

Sesiapa yang mengalami senggugut, sukar hamil atau sering gugur, perlu jumpa pakar sakitpuan utuk pemeriksaan dan scanning. Jika ada retroverted uterus, kemunkinan besar dia ada penyakit endometriosis. Bedah laproscopy adalah sangat penting untuk mengsahkan dan seterusnya merawat penyakit endometriosis, Kedudukan rarahim yg retroverted perlu diperbetulkan waktu laparoscopy , jika ada cyst . ia perlu dibuang, jika saluran sumbat perlu dibetulkan dengan 'tubal repair' dan jika ada adhesion perlu lakukan 'adhesionolysis' semuanya dilakukan sekali gus.

sumber dr: Dr Hamid Arshat

No comments:

ـ